Výmena odpadovej nádrže Epson L800 - 805

Blog Návštevy: 22808

Mnohí z Vás používajú na bežné tlačenie fotografií Epsony rady 800. Rovnako aj my. Ak toho tlačíte dosť, zistíte, že sa Vám tlačiareň po istom čase zablokuje a už odmieta tlačiť. Je to spôsobené tým, že počítadlo odhadlo, že už ste naplnili odpadové nádoby, kam odteká atrament, ktorým sa čistia hlavy a je na čase servisný zásah. Keďže vždy je tam dosť veľká rezerva, dá sa to obísť vhodným programom a tlačiareň tlačí ďalej.

Existuje viac druhov programov, najviac rozšírený funguje tak, že po čase si do neho za nejakých 10 € musíte kúpiť nový kód a zas Vám zresetuje počítadlo. Nesmie sa to ale robiť donekonečna, pretože dopadnete ako my. Začiatkom minulého roka, jedného pekného dňa mi zavolala Janka, že nám tlačiareň preteká a všade je atrament. Mala super zážitok, strávila mnoho času upratovaním a samozrejme bolo treba hneď kúpiť ďalšiu tlačiareň, lebo to bolo v strede veľkej zákazky.

Následne máte dve možnosti. Poslať tlačiareň do servisu, ale to trvá nejaké týždne, alebo si kúpiť náhradný diel a nádrž vymeniť. Ak Vám nedajboh tlačiareň pretečie, tak Vás ešte čaká jej hĺbkové čistenie, čo ozaj nie je zábava.

Nádržky nie je ľahké zohnať, ale na AliExpresse som ich našiel. Objednal som na skúšku aj z jedného aj druhého miesta, obe prišli rýchlo, v rovnakom čase a bez problémov.

Tu sú odkazy:

https://ru.aliexpress.com/item/1-PC-New-Original-Maintenance-Tank-Pad-For-Epson-L800-L805-L801-R330-T50-A50-P50/32734647083.html

https://ru.aliexpress.com/item/New-and-original-maintenance-ink-tank-waste-ink-tank-waste-ink-pad-for-Epson-T50-P50/32812412631.html

Výmenu ale neodporúčam technicky málo zdatným ľuďom, lebo kvôli nej musíte rozobrať celú tlačiareň. Súdruhovia z Epsonu to niekde v týchto modeloch nedomysleli.

Pred niekoľkými týždňami sa ozvala ďalšia tlačiareň. Poobzeral som sa po nete, či už náhodou niekto nedoriešil resetovací program tak, aby som vždy nemusel kupovať ďalší kód a našiel som toto:

https://www.ebay.com/itm/Reset-Waste-Ink-Pad-EPSON-L805-no-Keys-unlimited-use-Delivery-Email-/152770512675

Program bez problémov zresetoval počítadlo a zatiaľ k ďalšiemu resetu odvtedy nedošlo, snáď to už bude fungovať bez ďalších dodatočných kódov.

Ale tentokrát nastal ešte jeden problém. Nemal som čas a už som nechcel riskovať pretečenie aj tejto tlačiarne, takže som odtok použitého atramentu vyriešil inak. Externou nádobkou. Zašiel som do akvaristiky a kúpil za necelé 4 Eurá balík, ktorý obsahoval asi 3 metre silikónovej hadičky s vonkajším priemerom cca 6 mm. Hadička bežne používaná v akvaristike a niekoľko spojok, dve z nich sú uzatvárateľné. Nie je to však podmienka.

Zo zadnej strany tlačiarne sú malé dvierka. Treba západku nadvihnúť tenkým skrutkovačom a pekne sa otvoria. Za nimi je sivá hadička pripojená práve na tú záchytnú nádržku, ktorú som nemal čas a ani chuť vymeniť. Na dvierka som vyvŕtal dierku, hadičku som odpojil od nádržky, pretiahol cez dierku a dvierka vrátil späť na ich miesto.

Následne som do hadičky zasunul injekčnú striekačku a vytiahol troška atramentu. Niekedy sa totiž stáva, že v tejto časti sa zachytí špina, ktorá hadičku môže upchať a práve tú som takto mohol odstrániť. V ďalšom kroku som do hadičky zasunul jednu stranu prechodky a zaistil ju dvomi viazačmi káblov. Istota je istota. Hadička nemala presný priemer, aby sa dala zasunúť až na doraz, takže toto jej zabráni aby prepúšťala atrament bokom. Na druhú stranu som nasunul hadičku zakúpenú v akvaristike, ktorú som skrátil tak, aby mi siahala pod pracovnú dosku stola, na ktorej je tlačiareň.
Všetko vidno na obrázku:

Ak použijete rovnakú prechodku, nezabudnite na nej otvoriť ventil, aby mohol atrament odtekať.

Ďalej som pokračoval českým spôsobom: "co dům dal". Janka oželela nejakú nádobku z Ikei, na ktorej som vyvŕtal tri dierky. Do jednej som zasunul druhú prechodku a zalepil ju lepiacou pištoľou. Na ňu som nasunul druhý koniec hadičky. Zvyšné dierky slúžia na vyrovnanie atmosferického tlaku v nádobke, ak je krabička tesne uzatvorená. Viď obrázok dva:

Celá úprava netrvala ani 10 minút. A nemusím už riešiť, kedy bude zas odpadová nádoba plná. Do tejto sa zmestí veľmi veľa odpadu a ak niekomu bude vadiť, jednoducho ho vyleje a tlačí sa ďalej.

Posledná poznámka. Tento návod nie je v súlade s pravidlami používania tlačiarne a určite touto úpravou prídete o záruku. Takže všetky zásahy robíte na vlastné riziko.

Želám veľa pekných výtlačkov.

Peter

 

Vytlačiť