Led svetlo

Vytlačte si led svetlo za pár Eur

Niekedy potrebujem únik od každodenných povinností a pre mňa je týmto únikom dielňa, kde sa zavriem, mám od každého pokoj a niečo vymýšľam. A keďže svetiel nikdy nie je dosť, tak som znova jedno vyrobil. Ak tiež potrebujete k svojmu fotografovaniu, videoprodukcii alebo inej činnosti lacné led svetlo, ktoré sa v svietivosti vyrovná, dokonca hravo predbehne čínske ekvivalenty rovnakej veľkosti, tak si ho môžete vyrobiť tiež, s veľmi malou námahou. Budete ale potrebovať 3D tlačiareň, alebo kamaráta, ktorý ju má. Osobne poznám veľa ľudí, medzi nimi aj fotografov, ktorí ju vlastnia, alebo ju kúpili deťom, takže to už dnes nie je až taká rarita. Vopred sa ospravedlňujem za kvalitu obrázkov, fotil som ich mobilom v dielničke obklopený množstvom náradia, ktoré vrhalo tiene všade kam mohlo. Pre názornosť však postačia. Hotový kus, ktorý som vyrobil a je na fotografiách sa od finálneho líši, je to prvý prototyp, ktorý som následne vylepšil. Je to verzia bez klapiek a chladiacich otvorov a hliníková doska má len obdĺžnikový tvar.

Ako základ som použil kus hliníka o hrúbke 7 mm (vlastne je to nejaká zliatina hliníka, na môj vkus sa mizerne opracovávala pre svoju tvrdosť), ktorú som kedysi doniesol za ďakujem od klienta z kovošrotu. Pre toto svetlo je ideálne vyrezať ho v tvare ako na obrázku. Toto je presný rozmer, ak by niekto chcel mať veci tip top. Treba ale pamätať na to, že krabička je navrhnutá pre 3D tlačiareň a väčšina používaných plastov sa po vychladnutí troška zmrští, takže ideálne je ubrať z každého kraja hliníkovej dosky ešte 1 mm voči pôvodnej veľkosti na obrázku, takže vonkajší rozmer by potom bol 172 x 132 mm. Priemer otvorov je 6 mm. Ak máte tenší hliník, bude ho treba podložiť. Ak hliník nemáte vôbec, tak si ho nahraďte akýmkoľvek materiálom, prípadne tiež vytlačte. STL súbor pre túto dosku si stiahnete TU. Na funkčnosť to nebude mať vplyv, len sa skráti životnosť ledpásikov, keďže nebudú mať chladenie.

 

 Všetky STL súbory si môžete stiahnuť po jednom alebo spolu zbalené do ZIP súboru.

 Kým sa plastové časti vytlačia, nastrihajte si led pásik na cca 15 cm. Budete ich potrebovať 10. Okraje hliníkovej dosky oblepte izolačnou páskou, aby náhodou neprišlo ku skratu, keď budete led pásiky prepojovať káblikmi. Pásiky nalepte na hliníkovú dosku tak, aby boli rovnako vzdialené od horného a dolného okraja a tiež mali zhodný okraj zľava a sprava. Následne ich prepojte spájkovaním tak, aby kladný pól každého pásika bol spojený s kladným pólom a záporný so záporným. Najjednoduchšie je na jednom konci prepojiť kladné póly a na druhom záporné. Nespájajte kladný pól so záporným! Vpravo dole naspájkujte dlhšie kábliky na prepojenie s PWM reguláciou, alebo použite originálne ukončenie led pásika. Viď obrázok.

Ak ste domáci majster, je na čase prehrabať šuflíky a pozrieť, aké máte možnosti.

Ako som písal, ja týmto spôsobom relaxujem a keď si chcem spraviť radosť, sedím pred monitorom a objednávam z niektorého čínskeho obchodu rôzne súčiastky, o ktorých si myslím, že by sa mohli hodiť. Robím to roky, takže niečo postaviť nie je problém. Viem, že nás je takých viac, ale kto takto vybavený nie je, ten si bude musieť objednať pár vecí, alebo ich kúpiť v kamennom obchode. Ide o maličkosti, žiaden strach. Okrem lediek budete potrebovať kúsok káblika na prepojenie súčiastok, zdierku na zdroj, malú PWM reguláciu, aby ste mohli plynule regulovať silu svetla, statívový závit, alebo redukciu, ja som to ešte doplnil malou guľovou hlavou.

Po vytlačení krabičky jemne nahrejte stredný otvor na jej spodnej strane a zatlačte doň statívový závit. Plast troška popustí a po vychladnutí pevne závit zovrie.

Do ľavého otvoru zatočte zdierku pre zdroj a prepojte ho s PWM reguláciou tak, aby kratšia nožička, ktorá je spojená so stredovým kolíkom bola pripojená na DC IN + a dlhšia nožička zdierky na DC IN -. Led pásiky zas prepojte s výstupom PWM regulácie označenej ako MOTOR. Zas + na + a - na -. POZOR: prepojenie stredového kolíka s kladným pólom platí pre väčšinu zdrojov, ale niektoré ho majú zapojený práve opačne, takže si to overte podľa toho, aký zdroj si zaobstaráte. Na zdrojoch je to vyznačené. Ja som použil 12V zdroj na 2A, ktorý mi ostal zo starého routera.

Už len stačí všetko zložiť a zoskrutkovať skrutkami s metrickým závitom M3x30mm.

Na záver troška teórie. Na svetlo som použil zbytky led pásikov s teplotou 4500K, ktoré majú na 1m 14,4W a potrebujú 12V napätie. Celá dĺžka použitého led pásika je cca 1,5m. Jednoduchou matematikou dostaneme výsledok 14,4 x 1,5 = 21,6 W. Pri napätí 12V teda budeme potrebovať zdroj na minimálne 21,6 : 12 = 1,8A. Takže mnou použitý zdroj na 2A vyhovuje. Uvedený led pásik má na 1W svetelný tok 50lm, takže dokopy mám 1080lm. Je to o troška viac, ako svetlá podobnej veľkosti dovezené z číny za cca 40,- €. Tie sú samozrejme krajšie a prepracovanejšie, ale toto svetlo v nákladoch nestálo ani 15,- €. Pri dvoch - troch svetlách, je to už slušný rozdiel v cene. Pozrel som si nejaké eshopy, lacné pásiky, podobné tomu, aký mám ja majú aj 1280lm/m. To znamená, že svetlo by malo svetelný tok 1920lm a to je dvojnásobok tých čínskych, ktoré som si zbežne prezrel. Kto má chuť sa ďalej hrať, doslova za 40 centov sa dá kúpiť malý regulátor napätia a tiež za necelé 2 € nabíjačka Li Ion batérií 18650. Do krabice ich hravo dáte tri, pridáte ešte prepínač na výber, či sa bude svetlo napájať zo zdroja, alebo z batérie a môžete ho používať aj na batérie. Fantázii sa medze nekladú.

Na poslednom obrázku je prvý prototyp bez klapiek.

 

Za posledné roky som si vyrobil rôzne svetlá, hoci bežne používam štúdiové záblesky a tie kupujem. Ak budem mať zas niekedy chuť písať, pridám návod na veľké štúdiové led svetlo, ktoré ale už používa výkonnú 50W alebo 100W ledku s aktívnym chladením a s bajonetom bowens na upnutie modifikátorov. 

Bonus do štúdia: Ak je Vaša polovička rovnako silná, ako moja, možno sa Vám bude hodiť ešte brzda na trn, ktorý sa zasúva do trubky pozadia. Stiahnuť si ju môžete kliknutím na obrázok.

Peter


Vytlačiť   E-mail